Tävla med din ponny
En ponny är en mindre variant av en häst och i Sverige finns två olika ponnyraser: gotlandsruss och svenska ridponnyn, varav den sistnämnda började framavlas i början av 1990-talet för att kunna användas även vid hopptävlingar och dressyr. En av de regler att följa i tävlingssammanhang är nämligen att mankhöjden måste vara minst 148 cm, vilket inte är fallet med gotlandsrusset vars mankhöjd är ca 130 cm. Gotlandsrusset som även kallas skogsbagge har funnits på Gotland så långt tillbaka i tiden som på järnåldern och där strövar de halvvilda russen omkring i stora flockar.
Svenska ridponnyn – en framavlad tävlingshäst
Till skillnad från den svenska ridponnyn används gotlandsrusset främst till ponnytrav och det är en lugn liten häst som även passar barn – om du vill skaffa en fototapet med ponnymotiv till barnrummet är det därför inte helt omöjligt att det just är det lilla gotlandsrusset som är tapetens motiv. I tävlingssammanhang delas även ponnyer upp i olika klasser: A-ponnyer som har en mankhöjd på upp till 107 cm, B-ponnyer vars mankhöjd är mellan 107 och 130 cm, C-ponnyer med en mankhöjd på mellan 130 och 140 cm, och slutligen D-ponnyn vars mankhöjd är ca 140-148 cm. Den svenska ridponnyn som är lämpad för ridsportens alla grenar har en mankhöjd på mellan 140 och 140 cm och räknas därför som en D-ponny. För att få fram den korsas den med utländskt importerade korsningsponnyer från Europa, till exempel av brittisk ras. Det är även en häst som lämpar sig väl för unga ryttare.
Vill du börja tävla?
Svenska ridsportsförbundet är en ideell förening som utgör den svenska ridsportens bas. De har ansvar för att utveckla ridsporten i Sverige och verkar på såväl lokal och regional som nationell och internationell nivå. I Sverige finns ca 900 olika föreningar och 450 ridskolor fördelade på 19 distrikt som är medlemmar. Det är enligt deras behov och önskemål som förbundet agerar. Ett av deras mål är till exempel en hållbar ridsport där hästen bidrar till miljöarbetet. Vill du bilda en förening kan du vända dig till dem – kontaktuppgifter finns på deras hemsida – så hjälper dem till så att du kommer igång. Vill du börja tävla är det även till dem du bör vända dig och på hemsidan kan du läsa om olika regler som måste uppfyllas för att du ska få tävla. För att få tävla från lokal nivå och uppåt måste du nämligen ha en licens, som du löser för en klubb, som du sedan tävlar för. För varje nytt kalenderår måste du lösa en ny licens.