Stallbelysning

 

Belysningen i ett häststall är viktigare än många tror. Givetvis används elenergi för stallbelysningen. Det gäller därför att använda energieffektiva lampor och att placera belysningen så bra som möjligt. Hästarnas hälsa och deras hormonfunktioner påverkas av dagsljus samt ljusets styrka. Att ett stall har korrekt ljus är viktigt för hästarnas välmående. När du vill minska energianvändningen gäller det att nyttja dagsljuset maximalt via fönster eller någon annan form av ljusinsläpp. Dessutom behöver du släcka all belysning när det är tillräckligt med dagsljus i ett stall. Numera finns det modern teknik som kan sköta detta automatiskt.

Vad lagen säger om stallbelysning

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska häststallar ha ljusinsläpp via fönster eller liknande. Belysningen i ett stall får inte vara obehaglig för hästarna, men vara stark nog så att det är enkelt att utföra hästarnas skötsel. Det är även stallägarens ansvar att se till att djuren inte kan skadas av lampor, fönster eller elektriska ledningar. Undantag görs för utegångsdjur eller ligghallar där belysningen kan ordnas på annat sätt.

Arbetsbelysning

Bra arbetsbelysning är mycket viktigt i Sverige eftersom vi under vinterhalvåret har korta dagar och långa timmar av mörker. För de som bor och lever på landsbygden är detta särskilt viktigt eftersom det inte finns någon annan belysning än vad gårdsägaren själv ordnar med. Detta gäller för allt arbete som behöver utföras när det är mörkt. När du behöver effektiv och bra arbetsbelysning erbjuder Nordeye.com marknadens bästa arbetslampor till bra pris. För att kunna utföra arbete funktionellt och säkert behövs en upplyst arbetsmiljö. Oavsett om du behöver en billig arbetslampa eller en något dyrare kvalitetslampa kommer du att hitta det du söker hos Nordeye. Här finns arbetslampor för alla olika typer av fordon som exempelvis personbil, transportbil och lastbil. Du kan välja bland ett brett sortiment av olika typer av arbetsbelysning i varierande prisklasser plus tillbehör. Det finns exempelvis LED arbetsljus från kända tillverkare som ABL, Hella, Lazer, Briodlights, Nordic Lights och mycket mer.

Hästars ögon

Hästar har ett brett synfält med sämre synskärpa. Eftersom hästens öga har anpassats för en mindre mängd ljus har hästar ett bra mörkerseende. Dessutom kan hästar endast uppfatta två färger i ljusspektrumet och kan till exempel uppfatta rött ljus som grått ljus, men med låg intensitet. Halten av hormonet melatonin påverkar sömn och vila. Hur mycket melatonin som finns i blodet på en häst påverkas av hur intensivt ljuset är som hästen uppfattar. Vid starkt ljus sänks melatoninhalten och hästen blir aktivare medan vid lågt ljus ökar melatoninhalten och hästen kommer att vila. Ljuset bestämmer med andra ord vad som är dag eller natt för hästar. Det innebär att en god ljusmiljö under dagtid som ger människan en bra arbetsmiljö är lika bra för hästen. Under natten är det dock viktigt att stallbelysningen släcks så att hästen kan vila och på plussidan kommer elräkningen att bli billigare.

Ljuskällor i stallet

Ett häststall bör utnyttja så mycket av dagsljuset som möjligt. Det är bra för djuren och det kommer att spara energi. Ljusarmaturer i ett stall ska vara täta för att skydda mot fukt och damm. Det är viktigt att lampans utsida inte värms upp för mycket eftersom det kan utgöra en stor brandrisk, särskilt när damm samlats på lampan. När ett stall använder nattbelysning ska den vara dimmad. Det är inte nödvändigt att ha nattbelysning i ett häststall, men i större stall är det dock ganska vanligt.