Ta hand om stallkatten

 

Hästar, stall och katter hör ihop. I många stall bor det en stallkatt. Katter är ju väldigt självständiga djur som klarar sig bättre på egen hand än hästar. Men även stallkatten behöver mat, ren låda och uppmärksamhet.

Mat, kattlåda och sand

Det fina med att ha en stallkatt är att den håller mössen borta. I alla fall om den får tillgång till foderkammaren dit mössen gärna går. Det är också mysigt att ha en stallkatt som ligger och lapar sol mitt på stallplanen en skön vardag och som vill bli klappad. Även om stallkatten är självständig måste den ändå få omsorg. Bästa sättet att inte glömma bort mat och kattsand är genom att köpa det på Zoo.se, så finns det alltid ett rejält lager med både mat, mineraler och kattsand i stallet. På Zoo.se hittar du allt för både katter och hundar. Det är skönt att beställa online, så behöver du inte åka till affären. Gå in på Zoo.se och köp foder till stallkatten och hunden. Du hittar också smarta kattillbehör som LitterLocker, en soptunna som tar hand om kattbajset så att det inte luktar.

Eget krypin i stallet

För att en katt ska må bra behöver den känna sig trygg och ha ställen som den kan vara ifred på. Många katter fixar det på egen hand, men det kan ändå var klokt att ställa in en kattbädd i sadelkammaren för kalla vinterdagar. Det bör även finnas en kattlåda och vatten i sadelkammaren, ifall katten skulle bli instängd över natten. Katter gillar att ha koll på vad som händer. De ligger gärna lite högt så att de kan spana och hålla utkik. Därför kan det vara klokt att placera kattbädden uppe på en hylla i sadelkammaren, som katten lätt kommer åt.

Kattregler för alla ryttare att följa

Om du har eget stall på landet med ett par hästar och ponnyer är det ju inget problem att ta hand om katten. Du är ansvarig för alla djuren. På en ridskola eller ett större stall finns det en risk att katten kan glömmas bort. Därför är det smart att ha en kattansvarig. Så att någon regelbundet kelar med katten och kan upptäcka sår, skador eller om den verkar vara sjuk.

I större stall kan det också vara klokt att sätta upp en skylt med kattregler för människor. Så att katten inte blir instängd i omklädningsrummet eller blir tvingad att vara nära hästarna mot sin vilja. För att en katt ska trivas måste den både få omsorg och leva ett självständigt liv.