Shetlandsponny

 

Shetlandsponnyn har fått sitt namn från Shetlandsöarna utanför Skottland, där ponnyn har sitt ursprung. Exakt vilka raser den härstammar från är inte känt, men man tror att det kan handla om en kombination av skandinaviska ponnyer och ponnyer som kelterna förde med sig från Asien mellan 200-talet och 100-talet f. Kr.

Shetlandsponnyn är en av världens minsta ponnyraser – den får vanligtvis inte en mankhöjd över 107 centimeter. Detta, i kombination med att det är en robust och sund liten ponny med ett temperament som är relativt lätthanterligt, har gjort att den är mycket populär som barnponny, och många ryttare får sin första ridupplevelse på ryggen på en shetlandsponny.  Shetlandsponnyn används idag också i särskilda sporter som ponnytrav och ponnygalopp, liksom som cirkushäst. Det förekommer numera även att shetlandsponnyer används som terapihästar för handikappade.papilponies

Historiskt har dock shetlandsponnyn haft betydligt mindre sociala arbetsuppgifter, då den under 1800-talet bland annat användes för att transportera torv och som arbetshäst i kolgruvor i Storbritannien. Det sistnämnda berodde till stor del på att kvinnor och barn år 1847 förbjöds att arbeta i gruvor, vilket gjorde att efterfrågan på starka hästar som var tillräckligt små för att jobba i gruvor ökade. Shetlandsponnyn fyllde onekligen båda kriterierna, då ponnyn trots sin ringa storlek klarar av att bära fullvuxna ryttare.

Trots att shetlandsponnyn är så liten, kan ponnyrasen faktiskt delas in i två undergrupper, där den ena är den ”normalstora” shetlandsponnyn, och den andra är den så kallade minishetlandsponnyn. Den senare får enligt rasstandarden ha enmankhöjd på högst 86 centimeter. Shetlandsponnyer kan förekomma i alla färger förutom tigrerad; det sistnämnda är ett tecken på att det inte är en renrasig shetlandsponny. De vanligaste färgerna för rasen är svart, fux och brun, men även skäck och skimmel förekommer relativt ofta. Rasstandarden tillåter även viss variation när det gäller ponnyns kroppsform – det alla shetlandsponnyer har gemensamt är dock att de är kraftfulla.

Oavsett vilken typ av ponny man rider, en shetlandsponny eller en större ponnyras, är det viktigt att man har rätt kläder och rätt utrustning, av säkerhetsskäl. Om du letar efter bra kläder för barn som kan passa vid ridning, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder för barn i alla åldrar.