Shetlandsponny

 

Till världens minsta hästraser hör Shetlandsponnyn. Den är mycket liten och blir oftast aldrig över 107 cm i mankhöjd. Det förekommer också en minivariant av Shetlandsponnyn kallad minishetlandsponny. De små har en mankhöjd om högst 86 cm. Annars är de lika, de båda varianterna. Minivarianterna används ofta i terapi med funktionshindrade. De fungerar även som sällskapsdjur och en del ägare ägnar sig åt utställningar. En del minishetlandsponnyer kan dra lättare vagnar. Shetlandsponnyn kommer från allra första början från Shetlandsöarna, som är belägna strax utanför Skottland.

 

Rasens ursprung
Man känner inte till så mycket om shetlandsponnyns ursprung. Man tror att de härstammar från skandinaviska ponnyer. Även att de stammar från ponnyer som kelterna förde med sig från Asien någon gång under 200-100-talen före vår tid. Intressant nog så har den norska nordlandshästen tillika det svenska gotlandsrusset samma genetiska grund som shetlandsponnyn. Vilket i vart fall tycks verifiera att shetlandsponnyns ursprung kan spåras till skandinaviska ponnyer.Shetlandsponny 11

 

Användningsområden
Shetlandsponnyerna användes bland annat till att transportera torv under 1800-talet. På grund av storleken kunde även användas för transporter i kolgruvor i Storbritannien. Idag är de populära som ridponnyer för barn. Man ser dem ofta i djurparker och cirkusar. De används till körning och i ridsporter som ponnygalopp och ponnytrav.

 

Rasens egenskaper
De som träffat en Shetlandsponnyn vet att den kan vara en aning egensinnig i temperamentet. Den är ändå relativt lätthanterlig och passar därför som barnponny. Storleken gör den inte lämplig att rida, fast mindre barn kan rida om ponnyn är ledd av en vuxen. Trots en mankhöjd om runt 107 cm, är shetlandsponnyn ett av världens starkaste hästdjur, i förhållande till sin storlek.

 

Sveriges Shetlandssällskap
Den som är intresserad av just shetlandsponnyn kan finna mer information hos Sveriges Shetlandssällskap, SSS.