Highlandponny

 

Highlandponnyn har fått sitt namn efter det område där den först utvecklades, nämligen längst norrut på de brittiska öarna, i norra Skottland och öarna ovanför. Ponnyn kan dock sägas ha sina rötter i Skandinavien, då arkeologiska fynd har visat att de sannolikt utvecklades från ponnyer som fördes till Storbritannien under bronsåldern från Skandinavien och Island. Runt 1500-talet avlade man in större hästar i highlandponnyn, hästar som importerades från Frankrike. Detta gjorde man för att förbättra rasen och göra den mer robust och stark. Detta lyckades också, och highlandponnyn var mycket populär under de kommande århundradena, då den bland annat användes som krigshäst av den engelske kungen. Den användes också av bönder, som ridhäst, körhäst, packhäst och som hjälp inom jordbruket. Highlandponnyn var med andra ord en stark och tålig allt-i-allo-häst, som klarade det mesta. Denna popularitet bland både kungligheter och bönderna var något som levde kvar ända fram till 1800-talet. Från år 1850 och framåt ägde till exempel drottning Victoria I flera highlandponnyer, samtidigt som det brittiska jordbruksdepartementet grundade ett stuteri med de bästa hingstarna av rasen. Detta bidrog till att highlandponnyn blev mer fixerad och fick en rasstandard. Den första rasföreningen för highlandponny bildades dock inte förrän år 1923.1280px-Gracie-rhs2005

Highlandponnyn är den perfekta ponnyn att ha som familjeponny. Det är en ponnyras som inte är särskilt snabb, men däremot har egenskaperna att den är trygg och gärna hoppar, vilket gör den idealisk för yngre ryttare. Det är också en populär ponny att använda för långritter. Om dina barn önskar sig en ponny mer än någonting annat, och du skulle vilja köpa en åt dem, är highlandponnyn alltså ett bra val. Om du behöver låna pengar inför köpet bör du gå in på Advisa, där du kan jämföra bankernas villkor.

På grund av sitt lugna och trygga temperament, sin naturliga sundhet och på grund av att den är viktbärande (en highlandponny kan utan problem bära en vuxen man), är highlandponnyn inte bara populär bland familjer, utan också hos ridskolor. Den har funnits i Sverige i ungefär 10 år, och sedan några år tillbaka finns även uppfödning av denna ponny i Sverige. År 2007 fanns ett tjugotal highlandponnyer i landet.