Kisoponnyn

 

Kisoponnyn är en japansk ponnyras som med största sannolikhet har sitt ursprung i den mongoliska vildhästen Przewalski. De första ättlingarna till den moderna kisoponnyn fördes till Japan via koreanska fiskare. Dessa första ponnyer av denna ras på japansk mark var sannolikt blandningar mellan Przewalski och kinesiska ponnyer, som i sin tur blandats med österländska ökenhästar. Rasen har fått sitt namn efter den japanske stridsgeneralen Yashinaka Kiso, som på 1100-talet ägde fler än 10 000 ponnyer. Dessa användes inom armén, ett bruk som skulle fortsätta ända fram till Edoperioden i Japan (1600-1867) då kisoponnyerna användes som kavalleri. När Japan under den andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet började strida med andra länder, och inte bara internt, var kisoponnyerna dock för små för att användas i strid. Ett politiskt beslut togs därför, som innebar att alla kisohingstar skulle kastreras, för att man ville tvinga uppfödarna av kisoponnyer att para stona med större hästar från USA, Ryssland och Europa.のんほいパーク_-_木曽馬2

Kisoponnyrasen hade kunnat dö ut i och med det beslutet, men räddades tack vare en enda hingst, som ansågs som helig och tillhörde ett Shintotempel. Denna hingst och ett sto fick den sista helt renrasiga kisoponnyn, men från ättlingar till den renrasiga ponnyn och kisoponnyer som liknade den gamla rasen kunde man återuppföda rasen. Vissa stuterier specialiserar sig än idag på just kisoponnyn, och arbetar för att öka rasens bestånd, för den är fortfarande utrotningshotad.

Idag används kisoponnyn framförallt som en arbetsponny inom jordbruket och som packhäst, något den lämpar sig väldigt väl för då den är en kraftig ponny som är stark och tålig.  Den liknar några av sina japanska släktningar, som Hokkaidoponnyn och Kagoshimaponnyn, men har något ädlare drag än dessa, eftersom kisoponnyn har lite västerländskt blod i sig. Det är dock fortfarande en ponny med ett primitivt utseende, och ett av de lättaste sätten att se om en kisoponny är renrasig, är att titta efter en mörk rand längs med dess rygg – detta är nämligen ett primitivt drag.

Om du tycker om djur och natur, och att arbeta i stall och ta hand om ponnyer, vill du säkerligen tillbringa så mycket tid utomhus som möjligt även hemma. På Buildor.se hittar du ett stort utbud av utemöbler, så att du kan sitta utomhus och njuta av vind och väder även när du inte är i stallet.