Islandshästen

 

Islandshästen är en av världens äldsta renrasiga hästar. Islänningar är måna om att hålla den ren från inblandning från annat blod. Det är något de lyckats under mer än 800 år. Islandshästar som exporterats får än idag inte återvända till Island. Hästen har avlats sedan Island befolkades omkring 900 efter vår tid, för så vitt man känner till, utan inslag av utländskt genetiskt import.

 

Islandshästens gångarter
Islandshästen är känd för sina gångarter och att de har en alldeles speciell gångart kallad tölt. Vissa av dem har ytterligare en gångart som kallas flygande pass. Flygande pass är en fartfylld gångart som man kan förstå av namnet. Flygande pass är dock inte något som tränas fram hos alla islandshästar eftersom alla inte har lika mycket talang för det. Förutom de för islandshästen speciella gångarterna har de även de klassiska gångarterna, galopp, skritt och trav.Islandshästen 2

 

Kategorisering av islandshästen
Den som hör begreppet fyrgångare då det talas om islandshästar förstår att det handlar om en häst som går i skritt, trav, galopp och tölt. En femgångare går dessutom i flygande pass. Tregångare är de islandshästar som inte går i tölt natrurligt om än den kan tränas fram.

 

Tävlingar
Islandshästar tävlar i gångartstävlingar. Här ges akt på att hästen ska ha god takt, den ska gå i angivet tempo med god aktion samt bra samling och form. En gren som är fylld med fart är de så kallade passlöpen. Redan 1874 anordnades den första kapplöpningen med islandshäst.

 

Egenskaper
Mankhöjden på en islandshäst är omkring 125-145 cm. En fullvuxen islandshäst kan väga någonstans omkring 300 till 400 kg. Islandshästen är en trevlig häst med gott lynne. Det är också en trygg, kraftfull och uthållig häst. De flesta vittnar om att det även är en underbar kamrat.