Vad du ska tänka på innan du köper en ponny

 

Det är många som drömmer om att ha en egen häst. Det kan gå i uppfyllelse, men innan man skaffar en ponny finns det en hel del saker man måste tänka på. En ponny kräver mer än exempelvis en katt. Därför är det viktigt att man har tillräckligt mycket erfarenhet av hästar och att man vet att man kommer ha tillräckligt mycket tid för att ta hand om djuret. Om man känner sig säker på sin Det är inte rekommenderat att skaffa sin första ponny och sedan ställa den ensam i ett stall på den egna gården eller liknande. En häst eller ponny får dessutom inte vara ensam enligt gällande regler, och om man inte vill ha ponnyn i ett större stall måste man alltså köpa minst två ponnyer. En ponny är ofta ganska envis och kräver en fast och stabil hand och det är därför inte att rekommendera att man köper en ponny till sitt barn om man själv inte är erfaren eller kan se till att barnet har ponnyn på en ridskola eller liknande där hjälp finns.

Vad behöver man?

När man bestämt sig för att skaffa en ponny finns det flera saker man behöver skaffa. För många blir inköpet av sakerna ett sätt att förbereda sig på den nya familjemedlemmens ankomst. på Jordbruksverkets hemsida kan du hitta många tips och råd kring vad man behöver köpa. Det finns också tydliga guider till hur mycket foder man skall beräkna till ponnyn. Där kan man också se vilka krav som ställs på ponnyns box. Det finns också många andra saker man behöver. Exempelvis ryktborstar, grimma och hovkrats. För att kunna rida på hästen behövs också sadel och träns. Ibland följer de med på köpet, men inte alltid. Har man tänkt tävla med sin ponny kan man också behöva en hästtransport för att kunna frakta ponny till tävlingarna. En sådan transport kopplas fast på en dragkrok på en vanlig bil. Det är bra att samla på sig så mycket information om tillbehör man kan behöva, och naturligtvis att skaffa de absolut nödvändigaste redan innan ponnyn kommer hem. Alla saker behöver man inte från första början. Man märker ofta rätt snabbt vad som fattas.

Hur köper man en ponny?

När det är dags att köpa en ponny kan man börja med att leta på olika sajter online. Det finns flertalet sidor där hästägare annonserar ut ponnyer de vill sälja. Man kan också fråga runt på olika stall och se om någon ponny där är till salu. Kanske skall ridskolan man går på sälja en av sina ponnyer och då kan det vara ett bra läge att passa på. Det är bra att inte välja första bästa utan att jämföra olika ponnyer innan man bestämmer sig. Det är viktigt att tänka på att det kostar en hel del att både köpa och äga en ponny. Därför kan man med hjälp av Enklare ta ett lån om det behövs. Det är också bra att ha en buffert om det skulle vara så att ponnyn blir skadad eller sjuk och behöver veterinärvård. Innan man köper en specifik ponny är det alltid bra att låta en veterinär kontrollera den så man kan vara säker på att den är frisk.