Vad är dressyr?

 

Är du intresserad av ponnyer, hästar och ridsport har du säkert hört talas om dressyr. Dressyr är en gren inom ridsporten som i grunden går ut på att hästen ska bli mer flexibel och trevlig att rida, samtidigt som dressyren också är en viktig grundsten i hur samspelet mellan ryttaren och hästen ser ut. När man talar om dressyr inom hästvärlden idag så menar man oftast en klassisk typ a ridning, men dressyren går tillbaka mycket längre än så. Redan på 1800-talet så använde sig militärerna av dressyr för hästar för att ridningen skulle gå så bra och praktiskt som möjligt. Under 1900-talet så slutade man dock att använda sig av hästar inom militären, men dressyren fortsatte att användas inom ridsporten.

Det finns två olika saker som man kan syfta på när man talar om dressyr. Det kan antingen vara den gren som många väljer att tävla i eller så kan det vara den grunddressyr som alla hästar och ponnyer behöver för att de ska vara möjliga att rida. Man kan jämföra dressyr för hästar som en lydnadsutbildning eller lydnadskurs för hundar.

Utrustning som behövs för dressyr

Ska du bara ta dig en ridtur på ridbanan och träna dressyr behöver du inte ha så mycket mer än dina vanliga ridkläder och din vanliga ridutrustning, men om du vill träna dressyr på en högre nivå eller tävla så krävs annat. Utrustningen kan vara dyr och ibland krävs det finansiering med hjälp av lån, då kan Lånakuten eller privatlån vara ett bra alternativ. Till ryttaren kommer det bland annat att krävas en vit skjorta, vita ridbyxor, svarta ridstövlar, en svart kavaj och ett par sporrar. Hästen å andra sidan behöver en dressyrsadel, kandar och ett vitt schabrak, vilket är ett fyrkantigt, vadderat tyg som ligger under hästens sadel.

Kan både ponnyer och hästar tränas i dressyr?

Det spelar ingen roll om du har en ponny eller en stor häst om du vill träna eller tävla dressyr. Alla hästar mår bra av att ha grunddressyren i sig, men hästens storlek har ingen betydelse för hur duktig den kan bli på dressyr på en högre nivå. Det anordnas ständigt både mindre och större klubbtävlingar runt om i Sverige som man kan anmäla sig själv och sin ponny till, men även större tävlingar där vem som helst har möjlighet att delta. Kom ihåg att det är viktigt att både du och hästen är väl förbered på vilken typ av dressyr som ska utföras. Det finns nämligen olika program som ska utföras, t.ex. Lätt C:1, Lätt C:2, Lätt B:1, Lätt B:2, Lätt B:3, Lätt A:1 och många fler. På internet kommer du att kunna hitta alla program för alla olika nivåer. Du kan enkelt ladda ner programmen eller skriva ut dessa för att ta med dig till ridhuset. Programmet ska läras utantill.