Så väljer du rätt ponny för dig

 

Att fysiskt köpa en häst eller ponny är inte det svåraste. Naturligtvis måste du se till så att ekonomin går ihop och att du har råd och möjlighet att ta hand om en ponny, men det som är absolut knepigast är att hitta en ponny som du verkligen känner dig trygg med och som du tror kommer kunna bidra till en lång och kärleksfull vänskap.

En ponny kommer nämligen bli mer än bara ett ”husdjur”. Ponnyn kommer sakta men säkert att bli en riktigt bra vän, kanske till och med din absolut bästa. För att man ska lyckas med detta gäller det dock att man väljer ponny med stor omsorg. Det är aldrig rekommenderat att köpa den första ponnyn man hittar, utan att ens se sig om först.

Innan du köper en ponny finns det alltså en del saker som du först behöver tänka på. En ponny är inte som ett plagg från lånefynd.se, som du kan lämna tillbaka när du har tröttnat på den. En häst lever i många år och är beroende av din vård och omsorg.

Frågor du behöver ha svar på

  • Hur gammal ska ponnyn vara? Har du tillräckligt med kunskap för att ta dig an en yngre och oerfaren häst eller behöver du en läromästare som kan hjälpa dig att utvecklas?
  • Hur stor ska ponnyn vara? En bra vägledning är att utgå från att din axel ska vara i jämnhöjd med ponnyns manke. Detta är dock ingenting man kan lita blint på. Är du för stor för ponnyn kommer du inte att kunna använda dig av skänklarna på rätt sätt, vilket skapar problem för både dig och ponnyn.
  • Provrid många hästar innan du bestämmer dig! Välj aldrig en ponny enbart för dess utseende. Det är på hästryggen som du ska kunna komma överens med din ponny som mest. Provrid gärna fler än en gång.
  • Vad ska du använda hästen till? Vill du tävla i hoppning, dressyr eller bara rida allround?
  • Temperamentet hos en ponny är otroligt viktigt för att ni ska trivas tillsammans. En oerfaren ryttare kommer troligtvis ha svårigheter att hantera en ponny med mycket hetta, medan en erfaren ryttare inte ser några svårigheter alls. Detta betyder naturligtvis inte att en erfaren ryttare skulle tacka nej till en lugn och mer stillsam ponny.
  • Ta alltid med dig en annan hästkunnig person när det är dags för provridning. Ibland är det lätt att bli förblindad av tanken på att köpa en egen ponny, till den grad att man missar olater eller andra beteenden som inte kommer uppskattas i framtiden.