Hästens välbefinnande står i fokus för ryttaren

 


Ryttare är starka personligheter, både fysiskt och mentalt. Man jobbar på, hårt och engagerat. Året om och oavsett veckodag. Cykelhjulen rullar till stallet, hjulet på skottkärran rullar och rutiner rullar. Runt, runt, runt. Horserider with harnessOavsett om det så råder snöstorm, regnoväder eller stekande sol. När andra ligger på stranden så jobbar ryttaren med sin häst och i stallet. Ibland jobbar ryttaren så hårt att man till och med glömmer bort att ta hand om sig själv. Hästen väl och ve är det allra viktigaste.

Kom ihåg dig själv!

Som ryttare är det viktigt att du även tar hand om dig själv. Ju starkare du är, och ju bättre du mår, desto bättre kan du ta hand om din häst. Lägg tid på att träna dig själv ibland, inte bara hästen. Även om ridning i sig är bra träning så finns det annan, kompletterande träning som får dig att bli en starkare ryttare. Det är viktigt att du börjar analysera och reda ut var smärtan kommer ifrån, om du börjar få ont någonstans. Kanske behöver du göra ett besök hos en naprapat Stockholm för att få ordentlig hjälp. Ju tidigare du kan komma till rätta med eventuella problem, och kommer igång med att stärka dig själv, desto mer hållbar blir du som ryttare och hästägare. Du kan njuta mer av ridturerna!

Grenspecifik träning

Det finns även grenspecifik träning som är anpassad för att stärka ryttaren i den gren som man är mest aktiv inom. Olika grenar och ridsportstilar belastar kroppen på olika sätt, och ställer varierade krav på hur kroppen ska vara byggd för bästa tänkbara prestation. Ett hållbarhetstänk hos ryttarens fysträning gör ridturen trevligare för både ryttaren och hästen. Man hittar en bättre balans helt enkelt.

Little foal having a rest in green grass with flowersMental träning

Förutom fysträning tjänar ryttaren på mental träning. Det finns olika typer av mental träning att luta sig tillbaka mot, men gemensamt för den här typen av aktiviteter är att man presterar bättre, inte minst i pressade situationer, och man får även en bättre balans med möjlighet till nödvändig återhämtning. Det är aldrig bra att stressa och pressa sig utan att ge sig själv möjlighet att vila.