Ponnydressyr.se – Ponny & Dressyr! https://ponnydressyr.se Sat, 19 Nov 2022 07:07:00 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 Stallbelysning https://ponnydressyr.se/stallbelysning/ Sat, 19 Nov 2022 07:07:00 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=122 Belysningen i ett häststall är viktigare än många tror. Givetvis används elenergi för stallbelysningen. Det gäller därför att använda energieffektiva lampor och att placera belysningen så bra som möjligt. Hästarnas hälsa och deras hormonfunktioner påverkas av dagsljus samt ljusets styrka. Att ett stall har korrekt ljus är viktigt för hästarnas välmående. När du vill minska energianvändningen gäller det att nyttja dagsljuset maximalt via fönster eller någon annan form av ljusinsläpp. Dessutom behöver du släcka all belysning när det är tillräckligt med dagsljus i ett stall. Numera finns det modern teknik som kan sköta detta automatiskt.

Vad lagen säger om stallbelysning

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska häststallar ha ljusinsläpp via fönster eller liknande. Belysningen i ett stall får inte vara obehaglig för hästarna, men vara stark nog så att det är enkelt att utföra hästarnas skötsel. Det är även stallägarens ansvar att se till att djuren inte kan skadas av lampor, fönster eller elektriska ledningar. Undantag görs för utegångsdjur eller ligghallar där belysningen kan ordnas på annat sätt.

Arbetsbelysning

Bra arbetsbelysning är mycket viktigt i Sverige eftersom vi under vinterhalvåret har korta dagar och långa timmar av mörker. För de som bor och lever på landsbygden är detta särskilt viktigt eftersom det inte finns någon annan belysning än vad gårdsägaren själv ordnar med. Detta gäller för allt arbete som behöver utföras när det är mörkt. När du behöver effektiv och bra arbetsbelysning erbjuder Nordeye.com marknadens bästa arbetslampor till bra pris. För att kunna utföra arbete funktionellt och säkert behövs en upplyst arbetsmiljö. Oavsett om du behöver en billig arbetslampa eller en något dyrare kvalitetslampa kommer du att hitta det du söker hos Nordeye. Här finns arbetslampor för alla olika typer av fordon som exempelvis personbil, transportbil och lastbil. Du kan välja bland ett brett sortiment av olika typer av arbetsbelysning i varierande prisklasser plus tillbehör. Det finns exempelvis LED arbetsljus från kända tillverkare som ABL, Hella, Lazer, Briodlights, Nordic Lights och mycket mer.

Hästars ögon

Hästar har ett brett synfält med sämre synskärpa. Eftersom hästens öga har anpassats för en mindre mängd ljus har hästar ett bra mörkerseende. Dessutom kan hästar endast uppfatta två färger i ljusspektrumet och kan till exempel uppfatta rött ljus som grått ljus, men med låg intensitet. Halten av hormonet melatonin påverkar sömn och vila. Hur mycket melatonin som finns i blodet på en häst påverkas av hur intensivt ljuset är som hästen uppfattar. Vid starkt ljus sänks melatoninhalten och hästen blir aktivare medan vid lågt ljus ökar melatoninhalten och hästen kommer att vila. Ljuset bestämmer med andra ord vad som är dag eller natt för hästar. Det innebär att en god ljusmiljö under dagtid som ger människan en bra arbetsmiljö är lika bra för hästen. Under natten är det dock viktigt att stallbelysningen släcks så att hästen kan vila och på plussidan kommer elräkningen att bli billigare.

Ljuskällor i stallet

Ett häststall bör utnyttja så mycket av dagsljuset som möjligt. Det är bra för djuren och det kommer att spara energi. Ljusarmaturer i ett stall ska vara täta för att skydda mot fukt och damm. Det är viktigt att lampans utsida inte värms upp för mycket eftersom det kan utgöra en stor brandrisk, särskilt när damm samlats på lampan. När ett stall använder nattbelysning ska den vara dimmad. Det är inte nödvändigt att ha nattbelysning i ett häststall, men i större stall är det dock ganska vanligt.

]]>
Ta hand om stallkatten https://ponnydressyr.se/ta-hand-om-stallkatten/ Mon, 11 Apr 2022 02:15:00 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=120 Hästar, stall och katter hör ihop. I många stall bor det en stallkatt. Katter är ju väldigt självständiga djur som klarar sig bättre på egen hand än hästar. Men även stallkatten behöver mat, ren låda och uppmärksamhet.

Mat, kattlåda och sand

Det fina med att ha en stallkatt är att den håller mössen borta. I alla fall om den får tillgång till foderkammaren dit mössen gärna går. Det är också mysigt att ha en stallkatt som ligger och lapar sol mitt på stallplanen en skön vardag och som vill bli klappad. Även om stallkatten är självständig måste den ändå få omsorg. Bästa sättet att inte glömma bort mat och kattsand är genom att köpa det på Zoo.se, så finns det alltid ett rejält lager med både mat, mineraler och kattsand i stallet. På Zoo.se hittar du allt för både katter och hundar. Det är skönt att beställa online, så behöver du inte åka till affären. Gå in på Zoo.se och köp foder till stallkatten och hunden. Du hittar också smarta kattillbehör som LitterLocker, en soptunna som tar hand om kattbajset så att det inte luktar.

Eget krypin i stallet

För att en katt ska må bra behöver den känna sig trygg och ha ställen som den kan vara ifred på. Många katter fixar det på egen hand, men det kan ändå var klokt att ställa in en kattbädd i sadelkammaren för kalla vinterdagar. Det bör även finnas en kattlåda och vatten i sadelkammaren, ifall katten skulle bli instängd över natten. Katter gillar att ha koll på vad som händer. De ligger gärna lite högt så att de kan spana och hålla utkik. Därför kan det vara klokt att placera kattbädden uppe på en hylla i sadelkammaren, som katten lätt kommer åt.

Kattregler för alla ryttare att följa

Om du har eget stall på landet med ett par hästar och ponnyer är det ju inget problem att ta hand om katten. Du är ansvarig för alla djuren. På en ridskola eller ett större stall finns det en risk att katten kan glömmas bort. Därför är det smart att ha en kattansvarig. Så att någon regelbundet kelar med katten och kan upptäcka sår, skador eller om den verkar vara sjuk.

I större stall kan det också vara klokt att sätta upp en skylt med kattregler för människor. Så att katten inte blir instängd i omklädningsrummet eller blir tvingad att vara nära hästarna mot sin vilja. För att en katt ska trivas måste den både få omsorg och leva ett självständigt liv.

]]>
Livet på landet: ponny och vedklyvning https://ponnydressyr.se/livet-pa-landet-ponny-och-vedklyvning/ Tue, 27 Apr 2021 18:51:00 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=112 Att lämna stadslivets stress för att bo på landet ger dig möjligheten att njuta av lugn och harmoni. Livet på landet ger dig chansen att uppfylla dina drömmar om en mer hälsosam livsstil med att plantera storslagen trädgård, hugga din egen ved och ta hand om en ponny. Med en häst eller ponny kommer du garanterat att hålla dig aktiv med följande sysslor:

  • Ridning.
  • Krattning av hö.
  • Utfodring.
  • Ladugårdsaktiviteter.

Möjligheterna för vad du kan åstadkomma på landet är obegränsade och om du menar allvar är det läge att göra vissa förberedelser. Det är smart att göra vissa inköp inför flytten till landsbygden hos Kellfri där du hittar allt du kan tänkas behöva, allt från stalltillbehör för din ponny till en vedklyv för att värma ditt hem. Det är bra att köpa en vedklyv med rejäl klyvlängd om du planerar elda i uppvärmningssyfte. Med tanke på att Kellfri är Nordens bästa helhetsleverantör av produkter till mindre gårdar har de naturligtvis ett stort utbud av vedklyvar. Om du exempelvis köper en traktordriven vedklyv kan du klyva veden direkt i skogen utan att transportera hem virket.

Läs vidare om några rekommendationer inför ditt nya liv på landet!

Skriv en inköpslista inför flytten

Att köpa ett hem på landet kan vara ett stort ekonomiskt åtagande som kräver vissa förberedelser. När du har bestämt dig för att flytta är det klokt att göra en inköpslista på vad du behöver till hemmet. Börja med att specificera dina behov och skriva en ”önskelista” på saker som du ha i ditt nya hem. Det här hjälper dig att hålla dig på rätt spår och kanske göra dig av med saker som du inte verkligen behöver. Glöm inte bort att vintern kan vara extra tuff ute på landet så det är bra att investera i en bra vedklyv, även om du inte planerar att ha ved som främsta uppvärmningssystem. Det kan nämligen bli strömavbrott ute på landet och då vill du ha alternativa uppvärmningssystem som är oberoende av el.

]]>
Ge bort en häst som present https://ponnydressyr.se/ge-bort-en-hast-som-present/ Fri, 13 Dec 2019 03:03:59 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=95 Många har som största dröm att kunna skaffa en häst. Det är inte heller ovanligt att barn önskar sig en häst eller ponny i present. Men är det verkligen så bra att ge bort en häst i gåva?

En häst till små barn

Många gånger kan det vara så att ett mindre barn önskar sig en häst i present. De allra flesta barns drömmar går dock inte i uppfyllelse, i alla fall inte med en gång. Det är klokt att först låta barnet gå på ridskola så att det lär sig vad det egentligen betyder att ha en häst. Det finns inte heller någon möjlighet för ett barn att ensamt ta hand om en häst i de fall föräldrarna inte är hästkunniga. En bebis kan börja gilla hästar men det kanske inte är en så bra present. Om man ska ge bort en

blöjtårta kan man dock placera en gosedjurshäst i den.

Mycket ansvar med att ha häst

Det krävs en hel del ansvar att ha en häst och det är viktigt att någon är beredd att ta på sig det ansvaret. Hästen ska släppas ut, fodras, ridas och skötas på många andra sätt. Om man ska ge bort en häst är det viktigt att veta att man verkligen kan ta hand om en egen häst, samt har tid och ekonomi till att göra det. Om så inte är fallet kan hästen bli en plåga snarare än ett nöje. Dessutom finns det en viss risk att hästen inte tas omhand på rätt sätt. När det gäller barn kan de vara mycket duktiga på hästar men det finns inte möjlighet att de kan ta hand om en helt på egen hand. Barn kan dessutom snabbt tröttna på sina fritidsnöjen och då kan man behöva sälja hästen. Tills dess att den blir såld måste man dock se till att sköta den på ett bra sätt.

Viktigt med rätt häst

När det kommer till det här med hästar kan människa och häst fungera olika bra tillsammans. Olika hästar duger också olika bra till olika saker och det behöver man ha koll på. Om man ska ge bort en häst i present kan det vara bra att veta om den blivande hästägaren och hästen faktiskt trivs tillsammans. Om så inte är fallet kan det vara svårt för ekipaget att utvecklas tillsammans och det kan bli riktigt jobbigt. Om man vill ge bort en häst i present kan det vara klokare att ge bort ett presentkort på ett visst belopp eller liknande. På så sätt kan personen som ska få hästen själv vara med och välja ut sin häst. Då kan presenten ofta bli mer uppskattad och dessutom kan det bli roligare att följa deras utveckling.

]]>
Vad är dressyr? https://ponnydressyr.se/vad-ar-dressyr/ Mon, 04 Mar 2019 08:24:24 +0000 http://ponnydressyr.se/vad-ar-dressyr/ Är du intresserad av ponnyer, hästar och ridsport har du säkert hört talas om dressyr. Dressyr är en gren inom ridsporten som i grunden går ut på att hästen ska bli mer flexibel och trevlig att rida, samtidigt som dressyren också är en viktig grundsten i hur samspelet mellan ryttaren och hästen ser ut. När man talar om dressyr inom hästvärlden idag så menar man oftast en klassisk typ a ridning, men dressyren går tillbaka mycket längre än så. Redan på 1800-talet så använde sig militärerna av dressyr för hästar för att ridningen skulle gå så bra och praktiskt som möjligt. Under 1900-talet så slutade man dock att använda sig av hästar inom militären, men dressyren fortsatte att användas inom ridsporten.

Det finns två olika saker som man kan syfta på när man talar om dressyr. Det kan antingen vara den gren som många väljer att tävla i eller så kan det vara den grunddressyr som alla hästar och ponnyer behöver för att de ska vara möjliga att rida. Man kan jämföra dressyr för hästar som en lydnadsutbildning eller lydnadskurs för hundar.

Utrustning som behövs för dressyr

Ska du bara ta dig en ridtur på ridbanan och träna dressyr behöver du inte ha så mycket mer än dina vanliga ridkläder och din vanliga ridutrustning, men om du vill träna dressyr på en högre nivå eller tävla så krävs annat. Utrustningen kan vara dyr och ibland krävs det finansiering med hjälp av lån, då kan Lånakuten eller privatlån vara ett bra alternativ. Till ryttaren kommer det bland annat att krävas en vit skjorta, vita ridbyxor, svarta ridstövlar, en svart kavaj och ett par sporrar. Hästen å andra sidan behöver en dressyrsadel, kandar och ett vitt schabrak, vilket är ett fyrkantigt, vadderat tyg som ligger under hästens sadel.

Kan både ponnyer och hästar tränas i dressyr?

Det spelar ingen roll om du har en ponny eller en stor häst om du vill träna eller tävla dressyr. Alla hästar mår bra av att ha grunddressyren i sig, men hästens storlek har ingen betydelse för hur duktig den kan bli på dressyr på en högre nivå. Det anordnas ständigt både mindre och större klubbtävlingar runt om i Sverige som man kan anmäla sig själv och sin ponny till, men även större tävlingar där vem som helst har möjlighet att delta. Kom ihåg att det är viktigt att både du och hästen är väl förbered på vilken typ av dressyr som ska utföras. Det finns nämligen olika program som ska utföras, t.ex. Lätt C:1, Lätt C:2, Lätt B:1, Lätt B:2, Lätt B:3, Lätt A:1 och många fler. På internet kommer du att kunna hitta alla program för alla olika nivåer. Du kan enkelt ladda ner programmen eller skriva ut dessa för att ta med dig till ridhuset. Programmet ska läras utantill.

]]>
Så väljer du rätt ponny för dig https://ponnydressyr.se/sa-valjer-du-ratt-ponny-for-dig/ Tue, 25 Sep 2018 00:00:00 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=83 Att fysiskt köpa en häst eller ponny är inte det svåraste. Naturligtvis måste du se till så att ekonomin går ihop och att du har råd och möjlighet att ta hand om en ponny, men det som är absolut knepigast är att hitta en ponny som du verkligen känner dig trygg med och som du tror kommer kunna bidra till en lång och kärleksfull vänskap.

En ponny kommer nämligen bli mer än bara ett ”husdjur”. Ponnyn kommer sakta men säkert att bli en riktigt bra vän, kanske till och med din absolut bästa. För att man ska lyckas med detta gäller det dock att man väljer ponny med stor omsorg. Det är aldrig rekommenderat att köpa den första ponnyn man hittar, utan att ens se sig om först.

Innan du köper en ponny finns det alltså en del saker som du först behöver tänka på. En ponny är inte som ett plagg från lånefynd.se, som du kan lämna tillbaka när du har tröttnat på den. En häst lever i många år och är beroende av din vård och omsorg.

Frågor du behöver ha svar på

  • Hur gammal ska ponnyn vara? Har du tillräckligt med kunskap för att ta dig an en yngre och oerfaren häst eller behöver du en läromästare som kan hjälpa dig att utvecklas?
  • Hur stor ska ponnyn vara? En bra vägledning är att utgå från att din axel ska vara i jämnhöjd med ponnyns manke. Detta är dock ingenting man kan lita blint på. Är du för stor för ponnyn kommer du inte att kunna använda dig av skänklarna på rätt sätt, vilket skapar problem för både dig och ponnyn.
  • Provrid många hästar innan du bestämmer dig! Välj aldrig en ponny enbart för dess utseende. Det är på hästryggen som du ska kunna komma överens med din ponny som mest. Provrid gärna fler än en gång.
  • Vad ska du använda hästen till? Vill du tävla i hoppning, dressyr eller bara rida allround?
  • Temperamentet hos en ponny är otroligt viktigt för att ni ska trivas tillsammans. En oerfaren ryttare kommer troligtvis ha svårigheter att hantera en ponny med mycket hetta, medan en erfaren ryttare inte ser några svårigheter alls. Detta betyder naturligtvis inte att en erfaren ryttare skulle tacka nej till en lugn och mer stillsam ponny.
  • Ta alltid med dig en annan hästkunnig person när det är dags för provridning. Ibland är det lätt att bli förblindad av tanken på att köpa en egen ponny, till den grad att man missar olater eller andra beteenden som inte kommer uppskattas i framtiden.
]]>
Vad du ska tänka på innan du köper en ponny https://ponnydressyr.se/vad-du-ska-tanka-pa-innan-du-koper-en-ponny/ Fri, 03 Nov 2017 13:37:32 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=75 Det är många som drömmer om att ha en egen häst. Det kan gå i uppfyllelse, men innan man skaffar en ponny finns det en hel del saker man måste tänka på. En ponny kräver mer än exempelvis en katt. Därför är det viktigt att man har tillräckligt mycket erfarenhet av hästar och att man vet att man kommer ha tillräckligt mycket tid för att ta hand om djuret. Om man känner sig säker på sin Det är inte rekommenderat att skaffa sin första ponny och sedan ställa den ensam i ett stall på den egna gården eller liknande. En häst eller ponny får dessutom inte vara ensam enligt gällande regler, och om man inte vill ha ponnyn i ett större stall måste man alltså köpa minst två ponnyer. En ponny är ofta ganska envis och kräver en fast och stabil hand och det är därför inte att rekommendera att man köper en ponny till sitt barn om man själv inte är erfaren eller kan se till att barnet har ponnyn på en ridskola eller liknande där hjälp finns.

Vad behöver man?

När man bestämt sig för att skaffa en ponny finns det flera saker man behöver skaffa. För många blir inköpet av sakerna ett sätt att förbereda sig på den nya familjemedlemmens ankomst. på Jordbruksverkets hemsida kan du hitta många tips och råd kring vad man behöver köpa. Det finns också tydliga guider till hur mycket foder man skall beräkna till ponnyn. Där kan man också se vilka krav som ställs på ponnyns box. Det finns också många andra saker man behöver. Exempelvis ryktborstar, grimma och hovkrats. För att kunna rida på hästen behövs också sadel och träns. Ibland följer de med på köpet, men inte alltid. Har man tänkt tävla med sin ponny kan man också behöva en hästtransport för att kunna frakta ponny till tävlingarna. En sådan transport kopplas fast på en dragkrok på en vanlig bil. Det är bra att samla på sig så mycket information om tillbehör man kan behöva, och naturligtvis att skaffa de absolut nödvändigaste redan innan ponnyn kommer hem. Alla saker behöver man inte från första början. Man märker ofta rätt snabbt vad som fattas.

Hur köper man en ponny?

När det är dags att köpa en ponny kan man börja med att leta på olika sajter online. Det finns flertalet sidor där hästägare annonserar ut ponnyer de vill sälja. Man kan också fråga runt på olika stall och se om någon ponny där är till salu. Kanske skall ridskolan man går på sälja en av sina ponnyer och då kan det vara ett bra läge att passa på. Det är bra att inte välja första bästa utan att jämföra olika ponnyer innan man bestämmer sig. Det är viktigt att tänka på att det kostar en hel del att både köpa och äga en ponny. Därför kan man med hjälp av Enklare ta ett lån om det behövs. Det är också bra att ha en buffert om det skulle vara så att ponnyn blir skadad eller sjuk och behöver veterinärvård. Innan man köper en specifik ponny är det alltid bra att låta en veterinär kontrollera den så man kan vara säker på att den är frisk.

]]>
Vikten av hovvård https://ponnydressyr.se/vikten-av-hovvard/ Thu, 13 Apr 2017 09:12:52 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=70 Alla hästar, oavsett vad de används till, behöver vård av sina hovar. De har inte samma möjlighet som vi har att bara ta fram nagelklipparen och klippa av en bit. Dagens tamhästar har inte samma möjligheter att slipa ner sina hovar på varierande underlag som vilda hästar har. Våra tamhästar behöver regelbunden tillsyn av en legitimerad hovslagare för att inte få problem med hovarna. Hästar kan gå utan skor men det viktiga är verkningen av hoven. här måste man veta vad man gör. Det handlar om några kvadratcentimeter som bär upp hela hästens tyngd. I grenar som hästhoppning, och i gångarten galopp, sätts endast en hästhov i marken först, och under en stund bärs hela hästen upp av bara en hov.

Att inte sköta om hästens hovar

att inte vårda hovarna är djurplågeri enligt djurskyddslagen. Om man väljer att sko sina hästar, måste de skos om regelbundet. Annars kan hoven växa över skon, och hovvinkeln kan förändras. Ifall man inte skor om hästen regelbundet, leder detta till hältor, och inflammationer i hoven. Hoven måste även verkas regelbundet, detta oavsett om hästen har skor eller inte. Väntar man för länge med att låta verka hoven, hämmas hovmekanismen och hovens stötdämpande förmåga, sätts ur spel. Hovens trakter riskerar att spricka då de inte får något stöd. Detta leder till att hästen blir halt. När detta har skett måste hovens horn växa ner och verkas bort. Detta är en procedur som tar flera månader och innebär stora kostnader. Felaktig vård av hästens hovar, leder inte bara till smärta för hästen. Det gör också att hästen inte kan användas under en lång tid. I det långa loppet är det billigare att sköta hovvården regelbundet, än att kalla ut hovslagaren när hoven vuxit över en eventuell sko, eller när hovens verkning är mycket eftersatt.

Hovvård i tidigt skede

Även föl behöver hovvård. Redan vid 3-4 veckors ålder bör fölet få träffa hovslagaren. Om fölet har en felaktig benställning kan detta ofta åtgärdas genom verkning av hoven, men bara fram till cirka 6 månaders ålder. Hästen behöver sina hovar för att kunna gå. En hov som gör ont, kan lätt leda till att hästen plötsligt inte vill göra saker den tidigare gjort. Beroende på vad du ska använda din häst till, är det inte säkert att du behöver sko den eller så kanske det räcker med att sko den vissa tider på året. Om hästen inte behöver skor, är det lämpligt att låta den gå utan. Detta eftersom hoven behåller sin naturliga funktion och hästen får bättre grepp i till exempel lera och på asfalt. Detta är också ett sätt att minska hovslagarkostnaderna. Dock får inte hovens verkning utebli, men ibland kan den behöva ske mer sällan då hästen lättare kan slita ner hoven mer när den inte har skor. Detta är dock mycket individuellt. För hästens och plånbokens del rekommenderas regelbundna besök av hovslagaren.

]]>
Hästens välbefinnande står i fokus för ryttaren https://ponnydressyr.se/hastens-valbefinnande-star-i-fokus-for-ryttaren/ Sat, 12 Nov 2016 08:23:56 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=64
Ryttare är starka personligheter, både fysiskt och mentalt. Man jobbar på, hårt och engagerat. Året om och oavsett veckodag. Cykelhjulen rullar till stallet, hjulet på skottkärran rullar och rutiner rullar. Runt, runt, runt. Horserider with harnessOavsett om det så råder snöstorm, regnoväder eller stekande sol. När andra ligger på stranden så jobbar ryttaren med sin häst och i stallet. Ibland jobbar ryttaren så hårt att man till och med glömmer bort att ta hand om sig själv. Hästen väl och ve är det allra viktigaste.

Kom ihåg dig själv!

Som ryttare är det viktigt att du även tar hand om dig själv. Ju starkare du är, och ju bättre du mår, desto bättre kan du ta hand om din häst. Lägg tid på att träna dig själv ibland, inte bara hästen. Även om ridning i sig är bra träning så finns det annan, kompletterande träning som får dig att bli en starkare ryttare. Det är viktigt att du börjar analysera och reda ut var smärtan kommer ifrån, om du börjar få ont någonstans. Kanske behöver du göra ett besök hos en naprapat Stockholm för att få ordentlig hjälp. Ju tidigare du kan komma till rätta med eventuella problem, och kommer igång med att stärka dig själv, desto mer hållbar blir du som ryttare och hästägare. Du kan njuta mer av ridturerna!

Grenspecifik träning

Det finns även grenspecifik träning som är anpassad för att stärka ryttaren i den gren som man är mest aktiv inom. Olika grenar och ridsportstilar belastar kroppen på olika sätt, och ställer varierade krav på hur kroppen ska vara byggd för bästa tänkbara prestation. Ett hållbarhetstänk hos ryttarens fysträning gör ridturen trevligare för både ryttaren och hästen. Man hittar en bättre balans helt enkelt.

Little foal having a rest in green grass with flowersMental träning

Förutom fysträning tjänar ryttaren på mental träning. Det finns olika typer av mental träning att luta sig tillbaka mot, men gemensamt för den här typen av aktiviteter är att man presterar bättre, inte minst i pressade situationer, och man får även en bättre balans med möjlighet till nödvändig återhämtning. Det är aldrig bra att stressa och pressa sig utan att ge sig själv möjlighet att vila.

]]>
Shetlandsponny https://ponnydressyr.se/shetlandsponny-2/ Tue, 08 Nov 2016 08:09:25 +0000 http://ponnydressyr.se/?p=59 Shetlandsponnyn har fått sitt namn från Shetlandsöarna utanför Skottland, där ponnyn har sitt ursprung. Exakt vilka raser den härstammar från är inte känt, men man tror att det kan handla om en kombination av skandinaviska ponnyer och ponnyer som kelterna förde med sig från Asien mellan 200-talet och 100-talet f. Kr.

Shetlandsponnyn är en av världens minsta ponnyraser – den får vanligtvis inte en mankhöjd över 107 centimeter. Detta, i kombination med att det är en robust och sund liten ponny med ett temperament som är relativt lätthanterligt, har gjort att den är mycket populär som barnponny, och många ryttare får sin första ridupplevelse på ryggen på en shetlandsponny.  Shetlandsponnyn används idag också i särskilda sporter som ponnytrav och ponnygalopp, liksom som cirkushäst. Det förekommer numera även att shetlandsponnyer används som terapihästar för handikappade.papilponies

Historiskt har dock shetlandsponnyn haft betydligt mindre sociala arbetsuppgifter, då den under 1800-talet bland annat användes för att transportera torv och som arbetshäst i kolgruvor i Storbritannien. Det sistnämnda berodde till stor del på att kvinnor och barn år 1847 förbjöds att arbeta i gruvor, vilket gjorde att efterfrågan på starka hästar som var tillräckligt små för att jobba i gruvor ökade. Shetlandsponnyn fyllde onekligen båda kriterierna, då ponnyn trots sin ringa storlek klarar av att bära fullvuxna ryttare.

Trots att shetlandsponnyn är så liten, kan ponnyrasen faktiskt delas in i två undergrupper, där den ena är den ”normalstora” shetlandsponnyn, och den andra är den så kallade minishetlandsponnyn. Den senare får enligt rasstandarden ha enmankhöjd på högst 86 centimeter. Shetlandsponnyer kan förekomma i alla färger förutom tigrerad; det sistnämnda är ett tecken på att det inte är en renrasig shetlandsponny. De vanligaste färgerna för rasen är svart, fux och brun, men även skäck och skimmel förekommer relativt ofta. Rasstandarden tillåter även viss variation när det gäller ponnyns kroppsform – det alla shetlandsponnyer har gemensamt är dock att de är kraftfulla.

Oavsett vilken typ av ponny man rider, en shetlandsponny eller en större ponnyras, är det viktigt att man har rätt kläder och rätt utrustning, av säkerhetsskäl. Om du letar efter bra kläder för barn som kan passa vid ridning, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder för barn i alla åldrar.

]]>